Universiteit Neurochirurgisch Centrum Holland LUMC-HMC-HAGA

Prof. Dr. Peul, Dr. Ter Wengel en promovenda Charlotte Adegeest van het Leids Universitair Medisch Centrum zijn begonnen met het opzetten van de landelijke studie D-SCIRET. Door middel van deze studie pogen zij een antwoord te geven op de vraag of vroeg opereren na een traumatisch ruggenmergletsel de schade kan beperken en het ruggenmerg beter doet herstellen. Zodoende zou een patiënt in een betere uitgangssituatie kunnen komen voor revalidatie. Met behulp van het geld van de race hebben zij de studie kunnen opzetten en is deze inmiddels gestart. Dit jaar zal het opgehaalde geld van de Rapenburg Race ervoor kunnen zorgen dat de studie zich kan uitbreiden. 

Achtergrond

Een traumatische dwarslaesie (tSCI) leidt tot levenslange chronische invaliditeit en gaat gepaard met een levenslang risico op secundaire complicaties en sterfte. De STASCIS-studie uit 2012 was een van de eerste studies die een gunstig effect van vroege chirurgische decompressie op de neurologische uitkomst na tSCI voorstelde. In de afgelopen acht jaar is het effect van chirurgie en het voorkeursinterval daarvan op het neurologisch herstel nog steeds niet verder opgehelderd, voornamelijk door het ontbreken van hoogwaardig bewijs. Ook wordt de mate van decompressie van het ruggenmerg doorgaans niet bekeken in al deze studies. Dit gebrek aan wetenschappelijk bewijs vertaalt zich in een grote praktijkvariatie wereldwijd. Sommige patiënten worden binnen enkele uren al behandeld, vergelijkbaar als de behandeling van levensbedreigend traumatisch hersenletsel. Echter wordt een groot deel van de patiënten pas behandeld tussen 8 en 24 uur na het trauma of zelfs meer dan 24 uur na het trauma. Vanwege de levenslange impact van tSCI is het noodzakelijk de impact en het optimale chirurgische tijdsbestek te onderzoeken waarin dit verwoestende letsel kan worden omgekeerd of verergering ervan kan worden voorkomen.


Methoden

De studie zal een prospectieve, multicenter studie zijn met een vergelijkend effectiviteitsonderzoek (CER) design. 300 patiënten met een traumatische dwarslaesie boven de 15 jaar zullen worden geïncludeerd. Deelnemende centra zijn het LUMC in Leiden, HMC en HAGA in Den Haag, EMC in Rotterdam, UMCU in Utrecht, AUMC Amsterdam, Radboud UMC en samenwerkende revalidatiecentra. Patiënten zullen worden geïncludeerd van 01-12- 2022 tot 01-12-2025. Elke patiënt ondergaat de standaardzorg van elk deelnemend centrum met aanvullend twee vragenlijsten over kwaliteit van leven en functionaliteit. De follow-upmeting zal plaatsvinden op 12 maanden na het trauma met neurologisch onderzoek door een getrainde arts en online vragenlijsten of per telefoon/post.


Resultaten

De primaire uitkomst is de totale motorische score, als onderdeel van de ISNCSCI, 12 maanden na het trauma. Secundaire uitkomsten zijn functionaliteit (SCIM-III), kwaliteit van leven (QoL-BDS, AOProst, EuroQoL-5D) en prevalentie van complicaties (SCI-SCS) 12 maanden na trauma. Bovendien zal een kosteneffectiviteits-, een kosten/baten- en een veiligheids/complicatieanalyse worden uitgevoerd.