Lustrum editie Rapenburg Race op 16 september 2023!


Zwem mee voor onderzoek naar dwarslaesie

De Rapenburg Race is een jaarlijkse zwemwedstrijd waarmee geld wordt ingezameld voor een goed doel: het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met een dwarslaesie. Elk jaar zwemmen honderden mensen 800 meter door de mooiste gracht van de stad. De finish is bij het KOG op de Steenschuur, waar de hele dag live muziek, eten en drinken en veel gezelligheid is. Kortom: het belooft weer een geweldige dag te worden!

Zwem mee!

De Rapenburg Race is een initiatief van studenten en wordt gesteund door alle studentenverenigingen in Leiden. Uitgangspunten zijn aandacht vragen voor dwarslaesie onderzoek, en een brug te slaan tussen de stad Leiden en al haar inwoners. Aanleiding voor het initiatief is het indrukwekkende verhaal van de Leidse student Maarten Jorissen. In de zomer van 2016 liep hij een dwarslaesie op door een ongeluk. Na meerdere operaties en lang revalideren, startte hij met zijn master ondernemingsrecht aan de Universiteit Leiden en is inmiddels advocaat. De organisatie kijkt met respect naar wat hij heeft bereikt en ondanks alle tegenslagen positief naar het leven is blijven kijken. Dat perspectief gunnen we alle mensen met een dwarslaesie.

In Nederland leven tussen de 12.000 en 15.000 mensen met een dwarslaesie. Hiervan is 12% jonger dan 30 jaar. Door een ongeval, ziekte of gewoonweg domme pech verloren zij op slag de controle over hun lichaam. Het is een nachtmerrie die werkelijkheid wordt wanneer door zenuwuitval het leven plotsklaps voor altijd verandert en vanzelfsprekende zaken zoals lopen of naar de wc gaan ineens niet meer kunnen. Ook hebben lopen mensen met een dwarslaesie een veel hoger risico op nierfalen, darmproblematiek, longproblemen en vaatproblemen. Meer informatie op Dwarslaesie.nl.

Doneer!

 

Aftermovie Rapenburg Race zaterdag 17 september 2022: 

Vorig jaar was de vierde editie van de Rapenburg race en dit was een geweldig succes. Het was een geweldige dag! Ben jij er volgend jaar ook bij? 

 

Meer informatie: Commissie Rapenburg Race, voorzitter Jim van Tongeren 0610162119 of info@rapenburgrace.nl

 

 

Lees meer Lees minder

 

Onze geschiedenis

Op 23 juni 2018 werd de eerste Rapenburg Race in Leiden georganiseerd. De Rapenburg Race is een zwemwedstrijd van 800 meter door de bekendste gracht van Nederland. Tijdens de eerste editie werd er geld ingezameld voor educatieve projecten voor vluchtelingenkinderen. De tweede editie werd georganiseerd op 21 september 2019. Deze opbrengst ging naar onderzoek om de kwaliteit van leven voor mensen met een dwarslaesie te verbeteren, dit is sindsdien niet meer veranderd! Op 19 september 2020 zou de derde editie van de race plaatsvinden, maar dit kon helaas niet door gaan wegens COVID-19. Vandaar dat wij toen een alternatieve actie hebben opgezet door middel van een mini-serie 'Een Dag In Het Leven Van!' en een online symposium. De mini-serie is nog steeds te bekijken via ons menu aan de linkerkant van de pagina. Ten slotte, hebben we vorig jaar een recordbedrag weten op te halen van 120.000 euro samen met onze 750 zwemmers! 

Dit jaar zal de Rapenburg Race plaatsvinden op zaterdag 16 september. Het is onze eerste lustrum en wij willen het daarom grootser aanpakken dan ooit! Doe jij ook mee?

Wilt u meer informatie over de gezichten achter de Rapenburg Race? Kijk dan op onze pagina over ons!

  Bekijk alle
01/03/2023 | 20:47

Inschrijvingen geopend 2023

ZWEM MEE MET DE RAPENBURG RACE 2023! De inschrijvingen voor de Rapenburg Race zijn geopend! Schrijf je in als een team of individueel en zwem op 16 september mee met de lustrumeditie! Hopenlijk zien we jou dit jaar in het water!   Schrijf je in!