Rapenburg Race

Zaterdag 17 september: de vierde editie van de Rapenburg Race

 

120.000 euro opgehaald voor dwarslaesie onderzoek en projecten verbetering van levenskwaliteit

 

Na een jaar hard werken sprongen er op zaterdag 17 september een record aantal van 750 zwemmers het Rapenburg in om geld op te halen voor dwarslaesie onderzoek. Met deze vierde editie van de Rapenburg Race in Leiden is 120.000 euro opgehaald! Met dit recordbedrag kunnen we een mooie bijdrage leveren aan vier zorgvuldig uitgekozen projecten die verschillende aspecten van het leven met én het behandelen van dwarslaesie aandacht en steun geven; te weten hand en arm functies, lopen, mentale welzijn en generiek onderzoek. Hieronder kunt u onze projecten terugvinden.

 
De organisatie kijkt met trots terug op een fantastische dag met onwijs veel gezelligheid en heerlijk weer. Wij willen de zwemmers nogmaals bedanken voor hun inzet en prestaties.
 
De Stichting Rapenburg Race wilt haar dank nogmaals benadrukken voor alle inzet, betrokkenheid en enthousiasme van de verschillende betrokken partijen, in het bijzonder onze sponsoren en partners: Gemeente Leiden, Leiden University, Leiden University Medical Center, Dwarslaesie Organisatie Nederland, L.S.V. Minerva en alle revalidatiecentra. 
 
De nieuwe groep is hard bezig om volgend jaar op 16 september de lustrumeditie van de Rapenburg Race neer te zetten, dus schrijf de datum alvast in de agenda!

 

 

Meer informatie: Commissie Rapenburg Race, voorzitter Jim van Tongeren 0610162119 of info@rapenburgrace.nl

 

De Rapenburg Race is een initiatief van aan het Rapenburg wonende studenten en wordt gesteund door alle studentenverenigingen in Leiden. Uitgangspunten zijn aandacht vragen voor dwarslaesie onderzoek, en een brug te slaan tussen de stad Leiden en al haar inwoners. Aanleiding voor het initiatief is het indrukwekkende verhaal van de Leidse student Maarten Jorissen. In de zomer van 2016 liep hij een dwarslaesie op door een ongeluk. Na meerdere operaties en lang revalideren, startte hij met zijn master ondernemingsrecht aan de Universiteit Leiden en is inmiddels advocaat. De organisatie kijkt met respect naar wat hij heeft bereikt en ondanks alle tegenslagen positief naar het leven is blijven kijken. Dat perspectief gunnen we alle mensen met een dwarslaesie. De Rapenburg Race wordt mede mogelijk gemaakt door particuliere donaties onder meer van zwemmers en vele andere sponsors uit het bedrijfsleven en door steun van de Universiteit Leiden en Gemeente Leiden. Ook werken wij nauw samen met alle revalidatiecentra in Nederland en de Dwarslaesie Organisatie Nederland.

Dwarslaesie

In Nederland leven tussen de 12.000 en 15.000 mensen met een dwarslaesie. Hiervan is 12% jonger dan 30 jaar. Door een ongeval, ziekte of gewoonweg domme pech verloren zij op slag de controle over hun lichaam. Het is een nachtmerrie die werkelijkheid wordt wanneer door zenuwuitval het leven plotsklaps voor altijd verandert en vanzelfsprekende zaken zoals lopen of naar de wc gaan ineens niet meer kunnen. Ook hebben lopen mensen met een dwarslaesie een veel hoger risico op nierfalen, darmproblematiek, longproblemen en vaatproblemen. Meer informatie op Dwarslaesie.nl

 

 

Lees meer Lees minder
Schrijf je in!

Onze geschiedenis

Op 23 juni 2018 werd de eerste Rapenburg Race in Leiden georganiseerd. De Rapenburg Race is een zwemwedstrijd van 800 meter door de bekendste gracht van Nederland. Tijdens de eerste editie werd er geld ingezameld voor educatieve projecten voor vluchtelingenkinderen. De tweede editie werd georganiseerd op 21 september 2019. Deze opbrengst ging naar onderzoek om de kwaliteit van leven voor mensen met een dwarslaesie te verbeteren, dit is sindsdoen niet meer veranderd! Op 19 september 2020 zou de derde editie van de race plaatsvinden, maar dit kon helaas niet door gaan wegens COVID-19. Vandaar dat wij toen een alternatieve actie hebben opgezet door middel van een mini-serie 'Een Dag In Het Leven Van!' en een online symposium. De mini-serie is nog steeds te bekijken via ons menu aan de linkerkant van de pagina. 

Dit jaar zal de Rapenburg Race plaatsvinden op zaterdag 17 september. Doe jij ook mee?

Wilt u meer informatie over de gezichten achter de Rapenburg Race? Kijk dan op onze pagina over ons!

Schrijf je in!
  Bekijk alle
16/09/2022 | 11:39

Belangrijke informatie

Lieve zwemmers,   Wat zijn wij trots! Zojuist heeft de donatieteller de 100.000 euro aangetikt. Het is erg bijzonder om met dit prachtige bedrag morgen de Race te kunnen openen. Daar willen we jullie dan ook nu al heel erg voor bedanken! Deze week heeft het Hoogheemraadschap wederom de kwaliteit en temperatuur van het water gemeten. De temperatuur van het water is 21,5 graden Celsius en voldoet aan alle eisen om veilig te kunnen zwemmen: dus geen smoesjes meer! Er wordt fris weer voorspelt, dus houd daar rekening mee als je het water uit komt. Er is, voor de mensen die dit willen, de mogelijkheid om te douchen bij een studenten huis aan het Rapenburg. Houd er rekening mee dat er dus geen gelegenheid is om te douchen bij de finish in het park en dat er een wachttijd kan ontstaan bij deze studentenhuizen. Morgen kun je, tijdens het aanmelden in het Academiegebouw op Rapenburg 73, een douche toegewezen krijgen. De organisatie heeft zoveel mogelijk scherpe voorwerpen uit de gracht verwijderd, maar kan niet garanderen dat er geen voorwerpen meer in het water liggen. Lees daarom goed de volgende adviezen door. Adviezen vanuit de organisatie: Zwem zoveel mogelijk in het midden van de gracht; Draag (water)schoenen tijdens het zwemmen; Draag (zo nodig) een wetsuit ter voorkoming van onderkoeling; Alle deelnemers krijgen een badmuts bij de start en een handdoek bij de finish, deze hoef je dus niet zelf mee te nemen; Zorg voor voldoende warme kleding bij de finish. Het is mogelijk om deze bij de start in te leveren, dan worden ze door de organisatie naar de finish gebracht; Neem zo min mogelijk waardevolle spullen mee. Vergeet ook niet om allemaal de vrijwaringen- en gezondheidsverklaring ondertekend mee te nemen morgen. Deze kun je inleveren in het Academiegebouw als je je komt aanmelden voor het zwemmen. Heb je de mail met de documenten, en daarin ook jouw starttijd, niet gekregen? Laat dit dan zo snel mogelijk aan ons weten via het contactformulier. Het belooft weer een hele inspirerende, mooie en positieve dag te worden. Deel jouw donatie link nog een laatste keer in alle familie, vrienden en buurt Whatsapp groepen, warm de spieren maar vast op en neem vooral al je fans mee. Wij zijn er helemaal kaar voor en hopen dat jullie er net zoveel zin in hebben als wij. Tot morgen!   Met vriendelijke groet, Stichting Rapenburg Race
07/11/2022
22:57
Bekijk alle