Erik Tange

Help dwarslaesie revalidanten aan een TeslaSuit!

( Member of team: Reade  )

Beste,

Dit jaar zwem ik mee met de Rapenburg Race in Leiden om geld in te zamelen voor een TeslaSuit.

 

Teslasuit 

Een TeslaSuit???  Ja inderdaad, een TeslaSuit, een compleet pak met 80 geintegreerde elektrostimulatie kanalen. Met dit pak kunnen mensen met een dwarslaesie tijdens hun revalidatieproces spieren over het hele lichaam stimuleren. Reade werkt hiervoor samen met het bedrijf TeslaSuit. Zij hebben het pak in eerste instantie ontworpen voor de game-industrie en bedrijfstrainingen.

 Game suit wordt revalidatiehulp 

Hoe raakt een stimulatiepak uit de game-industrie verzeild in de revalidatie? Bob Koomen, onderzoeker bij Reade die momenteel volop met de TeslaSuit werkt: “Ontwikkelingen op het gebied van gamen en wensen op het gebied van functioneel trainen binnen de revalidatie, blijken verrassend overeen te komen. Vandaar dat mijn collega professor Thomas Janssen contact zocht met het bedrijf TeslaSuit. Zij ontwikkelden een pak dat met geïntegreerde elektrostimulatiekanalen gamers helpt hun spelbeleving te intensiveren. Met wat feedback van onze kant – zoals het anders plaatsen van elektroden – is het een prachtig middel om ook bij dwarslaesiepatiënten bepaalde spiergroepen te stimuleren.”

 Tijdwinst

Dat werkt als volgt: tachtig elektroden die in het pak zitten, geven stroom af op de huid en zodra er stroom wordt afgegeven, vindt er een contractie plaats van de spieren. Bob: “Op zich is deze prikkelmethode niet nieuw. We werken al langer met elektroden. Maar waar we eerder slechts enkele spieren per keer konden behandelen, kunnen we nu het gehele lichaam tegelijkertijd stimuleren. Daarnaast kan de stimulatie met speciaal bijgeleverde software precies op maat worden toegediend. Denk hierbij aan locatie, timing en sterkte.” Na enkele aanpassingen is het pak ook nog eens vrij eenvoudig aan te trekken. En daar heeft vooral revalidant Lars profijt van. Lars heeft een hoge dwarslaesie en is vanaf zijn schouders verlamd. “Voorheen ging er erg veel tijd zitten in het aanbrengen van de plakkers waardoor er minder tijd overbleef voor trainen. En tijd is voor een dwarslaesiepatiënt belangrijk omdat alles langzaam gaat.”

 Functieherstel

Samen met Bob traint Lars momenteel drie keer per week met de TeslaSuit. En zijn bevindingen zijn tot nu toe heel goed. “Ik merk dat ik met behulp van het pak spieren kan aansturen, waar ik voorheen niets mee kon. Hierdoor kan ik mijn lichaam blijven trainen en fit blijven. Maar ik verwacht Dankzij een pak uit de game-industrie loopt Reade flink voorop op het gebied van elektrostimulatie en revalidatie. Op de Overtoom in Amsterdam zijn onderzoeker Bob Koomen en dwarslaesie-revalidant Lars deze zogeheten TeslaSuit momenteel aan het uitproberen. En hun verwachtingen zijn bepaald niet bescheiden… vooral dat bepaalde lichaamsfuncties hersteld kunnen worden. We oefenen momenteel het strekken van mijn arm en een grijpbeweging van mijn hand. De software van het pak passen we aan op die bewegingen, zodat de stimulatie meebeweegt van aanzet tot afwikkeling. En daar voegen we dan nog ruggenmerg[stimulatie aan toe voor eventueel herstel.” Tot nu toe heerst in Nederland de opvatting dat als er binnen een jaar geen ontwikkeling is bij een dwarslaesie, de revalidant ‘er maar mee moet leren leven’. Lars: “Ik hoop dat ik samen met Bob en de TeslaSuit het tegendeel ga bewijzen

 Help jij mij mee om het Teslasuit in Reade te krijgen? Sponsor me door een bedrag te donderen! Het is net als in de revalidatie, alle kleine beetjes helpen.......

 

Erik

19/09/2021
14:28

Leon

View all

Raised €250

Raised €500

Raised €1,000

Received first donation

Received 10 donations

Received 25 donations

Received 50 donations

Posted a blog update

Show more

The first Rapenburg Race was organized in Leiden on the 23th in June 2018. The Rapenburg Race is an 800 meter swimming competition through the most famous canal in the Netherlands. In 2018, money was raised for educational projects for refugee children. The second edition was organized the 21st of September 2019. The money that was raised went to research to improve the quality of life for people with paraplegia.