Onze Projecten

Universitair Neurochirurgisch Centrum Holland LUMC-HMC-HAGA


Prof. Dr. Peul, Dr. Valerie ter Wengel en PhD student Charlotte Adegeest van het Leids Universitair Medisch Centrum houden zich bezig met het opzetten van een landelijke studie omtrent de acute behandeling van een traumatische dwarslaesie. Deze poogt onduidelijkheden in dwarslaesieonderzoek op te lossen – wat is het beste tijdstip om een patiënt te opereren, en wat leidt tot het meeste herstel? Met het geld van de race van 2019 hebben zij de studie kunnen opzetten en is deze inmiddels gestart. Dit jaar zal het opgehaalde geld van de Rapenburg Race weer aan deze studie bijdragen zodat deze kan worden uitgebreid.

 Background

Traumatic spinal cord injury (tSCI) leads to chronic disability for life and is accompanied by a lifelong risk of secondary complications as well as mortality. The STASCIS study in 2012 was one of the first which proposed a beneficial effect of early surgical decompression on neurological outcome after tSCI. However, over the past eight years the impact of surgery and its preferential interval on neurological recovery still remains unknown, primarily due to the lack of high-quality evidence. This lack of scientific evidence translates into a large practice variation worldwide, where some patients are treated very urgently within a few hours like life threatening traumatic brain injury, some between 8 and 24 hours after trauma, but mostly surgery is delayed for more than 24 hours. Due to the lifelong impact of tSCI it is necessary to investigate the impact as well as the optimal surgical timeframe in which this devastating injury can be reversed or prevented from worsening. 

Methods

The study will be a prospective, multicenter study with a comparative effectiveness research (CER) design. 300 patients with traumatic spinal cord injury above 15 years old will be included. Participating centers are LUMC in Leiden, HMC and HAGA in The Hague, EMC in Rotterdam, UMCU in Utrecht, AUMC Amsterdam, UZL in Leuven, SJB in Brugge, ULB in Brussels and AZD in Roeselare and collaborating rehabilitation centers. Patients will be included from 01-07- 2022 until 01-07-2025. Each patient will receive the standard of care of each participating center. Follow-up will be 3 and 12 months after trauma with neurological examination by a trained physician and online questionnaires or by telephone/postal. 

Results

The primary outcome is total motor score, as part of the ISNCSCI, 12 months after trauma. Secondary outcomes are functionality (SCIM-III), quality of life (QoL-BDS, AOProst, EuroQoL-5D) and prevalence of complications (SCI-SCS, ISAFSCI) 12 months after trauma. Motor scores, functionality, quality of life and complication measurements will also be performed three months after injury. Moreover, a cost-effectiveness, a cost-utility and safety/complication analysis will be performed. 

 

TESLASUIT

 

Game suit wordt revalidatiehulp
Als eerste revalidatiecentrum in Nederland introduceert Reade de TeslaSuit, een compleet pak met tachtig geïntegreerde elektrostimulatie kanalen, die tijdens het revalidatieproces spieren over het hele lichaam stimuleren. Reade werkt hiervoor samen met het bedrijf TeslaSuit uit Wit-Rusland. Zij hebben het pak in eerste instantie ontworpen voor de game-industrie en bedrijfstrainingen.

 

Hoe raakt een stimulatiepak uit de game-industrie verzeild in de revalidatie? Bob Koomen, onderzoeker bij Reade die momenteel volop met de TeslaSuit werkt: “Ontwikkelingen op het gebied van gamen en wensen op het gebied van functioneel trainen binnen de revalidatie, blijken verrassend overeen te komen. Vandaar dat mijn collega professor Thomas Janssen contact zocht met het bedrijf TeslaSuit in Wit-Rusland. Zij ontwikkelden een pak dat met geïntegreerde elektrostimulatiekanalen gamers helpt hun spelbeleving te intensiveren. Met wat feedback van onze kant – zoals het anders plaatsen van elektroden – is het een prachtig middel om ook bij dwarslaesiepatiënten bepaalde spiergroepen te stimuleren.”

 

Tijdwinst

Dat werkt als volgt: tachtig elektroden die in het pak zitten, geven stroom af op de huid en zodra er stroom wordt afgegeven, vindt er een contractie plaats van de spieren. Bob: “Op zich is deze prikkelmethode niet nieuw. We werken al langer met elektroden. Maar waar we eerder slechts enkele spieren per keer konden behandelen, kunnen we nu het gehele lichaam tegelijkertijd stimuleren. Daarnaast kan de stimulatie met speciaal bijgeleverde software precies op maat worden toegediend. Denk hierbij aan locatie, timing en sterkte.” Na enkele aanpassingen is het pak ook nog eens vrij eenvoudig aan te trekken. En daar heeft vooral revalidant Lars profijt van. Lars heeft een hoge dwarslaesie en is vanaf zijn schouders verlamd. “Voorheen ging er erg veel tijd zitten in het aanbrengen van de plakkers waardoor er minder tijd overbleef voor trainen. En tijd is voor een dwarslaesiepatiënt belangrijk omdat alles langzaam gaat.”

 

Functieherstel

Samen met Bob traint Lars momenteel drie keer per week met de TeslaSuit. En zijn bevindingen zijn tot nu toe heel goed. “Ik merk dat ik met behulp van het pak spieren kan aansturen, waar ik voorheen niets mee kon. Hierdoor kan ik mijn lichaam blijven trainen en fit blijven. Maar ik verwacht Dankzij een pak uit de game-industrie loopt Reade flink voorop op het gebied van elektrostimulatie en revalidatie. Op de Overtoom in Amsterdam zijn onderzoeker Bob Koomen en dwarslaesie-revalidant Lars deze zogeheten TeslaSuit momenteel aan het uitproberen. En hun verwachtingen zijn bepaald niet bescheiden… vooral dat bepaalde lichaamsfuncties hersteld kunnen worden. We oefenen momenteel het strekken van mijn arm en een grijpbeweging van mijn hand. De software van het pak passen we aan op die bewegingen, zodat de stimulatie meebeweegt van aanzet tot afwikkeling. En daar voegen we dan nog ruggenmerg[1]stimulatie aan toe voor eventueel herstel.” Tot nu toe heerst in Nederland de opvatting dat als er binnen een jaar geen ontwikkeling is bij een dwarslaesie, de revalidant ‘er maar mee moet leren leven’. Lars: “Ik hoop dat ik samen met Bob en de TeslaSuit het tegendeel ga bewijzen

 

Meer informatie over TESLASUIT: Reade integreert ‘wetsuit met elektroden’ uit game industrie in revalidatieproces

Meer informatie over elektrostimulatie: Elektrostimulatie (reade.nl)

Meer informatie over TESLASUIT en ruggenmergstimulatie: TeslaSuit en ruggenmergstimulatie | Reade Foundation

 

 

De Hoogstraat Revalidatie

 

Handondersteuning voor zelfstandigheid bij hoge dwarslaesie

 

Achtergrond

In Nederland zijn zo’n 10.000-12.000 mensen met een dwarslaesie. Meer dan de helft van deze mensen heeft een tetraplegie oftewel een hoge dwarslaesie, waarbij ook de armen en handen zijn aangedaan. Verbetering van arm-hand functie staat heel hoog op de prioriteitenlijst van deze patiënten, hoger nog dan ondersteuning van het lopen. De mogelijkheid tot het verrichten van ADL taken (zelfverzorging en vb eten en drinken) en hiermee de mate van kwaliteit van leven wordt immers enorm negatief beïnvloedt door de arm-hand beperkingen.

Voor het ondersteunen van de functie van de benen is veel aandacht, denk aan de ontwikkeling van exoskeletten en het al bestaan van diverse typen beenbeugels. Voor arm-hand functiestoornissen is er bij enkele patienten de mogelijkheid tot arm handchirurgie. Veel patienten hebben deze mogelijkehid helaas niet. Voor hen zijn er bijna geen andere opties omdat er weinig hulpmiddelen zijn ter verbetering van de aktieve hand functie.

In dit project werken Roessingh Research en Development (RRD) en Roessingh centrum voor revalidatie (RCR) met De Hoogstraat Revalidatie, Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht en de Universiteit Twente (UT) samen met als doel een praktisch hulpmiddel te ontwikkelen dat de zelfredzaamheid en eigen regie van mensen met een hoge dwarslaesie verbetert. Dit betreft een functioneel inzetbaar arm-hand exoskelet. RRD heeft al vele jaren ervaring met onderzoek gericht op robotica van de handen bij oudere mensen en mensen met een beroerte. RCR is gespecialiseerd in het uitvoeren van arm-hand chirurgie bij mensen met een hoge dwarslaesie. Binnen de Hoogstraat Revalidatie en het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht is veel ervaring met functionele adaptieve revalidatie techniek, oftewel het custom made maken van kleine, niet robotische aanpassingen gericht op arm-handfunctie, De UT heeft met zijn lab voor biomechanical engineering expertise in het ontwerpen van robotische exoskelettons.

 

Handlanger is ontwikkeld met Rapenburg Race geld 2019

Het bundelen van deze expertises heeft geleid tot een praktisch voor de patient in het dagelijks leven inzetbaar hulpmiddel: de Handlanger. Stapsgewijs is er in de afgelopen periode samen met patiënten een prototype ontwikkeld dat voor hen de meeste functionele winst geeft. Dit prototype arm-hand exoskelet is te gebruiken voor patienten waarbij de elleboogfunctie en positionering van arm in de ruimte nog aanwezig is.

In het volgende filmpje krijg je een indruk van dit ontwikkelproces: link hoogstraat filmpje webinar rapenburg race.

In dit filmpje zie je hoe Jason de handlanger gebruikt in het dagelijks leven: link filmpje Jason.

Op dit moment wordt de Handlanger nog aangestuurd met een knop. In de afgelopen periode is ook een besturing door middel van spraak en ademhaling ontwikkeld. Dit werkt goed bij valide mensen. Bij patiënten met een hoge dwarslaesie is de ademhaling echter verminderd.

Binnenkort wordt geprobeerd of patiënten met een hoge laesie ook deze vorm van aansturing kunnen gebruiken waardoor de andere arm/hand niet hoeft te worden ingezet om de knop te bedienen en kan worden gebruikt ter stabiliteit of ingezet kan worden bij tweehandige handelingen. Zie ook het volgende filmpje: filmpje Roessingh.

 

Toekomstige ontwikkelingen project Handlanger

Maar nu zijn we er nog niet, de huidige ontwikkeling smaakt naar meer, immers het einddoel van dit project is om mensen met een hoge dwarslaesie nog meer zelfredzaamheid te geven door de arm-handfunctie te bevorderen. Het huidige prototype arm-hand exoskelet, de Handlanger,  is te gebruiken voor patiënten die de elleboog nog kunnen bewegen en de arm in de ruimte kunnen positioneren. Onze volgende stap in ontwikkeling is dan ook een uitbreiding van het arm-hand exoskelet waarbij ook functie van de elleboog wordt gecreëerd, zodat patienten die geen kracht hebben rond de elleboog met dit nieuwe hulpmiddel wel zelfstandig kleine handelingen kunnen verrichten.

Met geld van de Rapenburg Race zullen De Hoogstraat Revalidatie en Roessingh deze nieuwe stap kunnen gaan realiseren.