Reade

Samen zwemmen wij dwars door Leiden!

Samen zetten wij ons in voor mensen met een dwarslaesie! We zijn trots dat ons TeslaSuit project één van de goede doelen is. Wil je meer weten over ons project met het TeslaSuit? Hierbij meer informatie:

 

TESLASUIT

 

Game suit wordt revalidatiehulp
Als eerste revalidatiecentrum in Nederland introduceert Reade de TeslaSuit, een compleet pak met tachtig geïntegreerde elektrostimulatie kanalen, die tijdens het revalidatieproces spieren over het hele lichaam stimuleren. Reade werkt hiervoor samen met het bedrijf TeslaSuit uit Wit-Rusland. Zij hebben het pak in eerste instantie ontworpen voor de game-industrie en bedrijfstrainingen.

 

Hoe raakt een stimulatiepak uit de game-industrie verzeild in de revalidatie? Bob Koomen, onderzoeker bij Reade die momenteel volop met de TeslaSuit werkt: “Ontwikkelingen op het gebied van gamen en wensen op het gebied van functioneel trainen binnen de revalidatie, blijken verrassend overeen te komen. Vandaar dat mijn collega professor Thomas Janssen contact zocht met het bedrijf TeslaSuit in Wit-Rusland. Zij ontwikkelden een pak dat met geïntegreerde elektrostimulatiekanalen gamers helpt hun spelbeleving te intensiveren. Met wat feedback van onze kant – zoals het anders plaatsen van elektroden – is het een prachtig middel om ook bij dwarslaesiepatiënten bepaalde spiergroepen te stimuleren.”

 

Tijdwinst

Dat werkt als volgt: tachtig elektroden die in het pak zitten, geven stroom af op de huid en zodra er stroom wordt afgegeven, vindt er een contractie plaats van de spieren. Bob: “Op zich is deze prikkelmethode niet nieuw. We werken al langer met elektroden. Maar waar we eerder slechts enkele spieren per keer konden behandelen, kunnen we nu het gehele lichaam tegelijkertijd stimuleren. Daarnaast kan de stimulatie met speciaal bijgeleverde software precies op maat worden toegediend. Denk hierbij aan locatie, timing en sterkte.” Na enkele aanpassingen is het pak ook nog eens vrij eenvoudig aan te trekken. En daar heeft vooral revalidant Lars profijt van. Lars heeft een hoge dwarslaesie en is vanaf zijn schouders verlamd. “Voorheen ging er erg veel tijd zitten in het aanbrengen van de plakkers waardoor er minder tijd overbleef voor trainen. En tijd is voor een dwarslaesiepatiënt belangrijk omdat alles langzaam gaat.”

 

Functieherstel

Samen met Bob traint Lars momenteel drie keer per week met de TeslaSuit. En zijn bevindingen zijn tot nu toe heel goed. “Ik merk dat ik met behulp van het pak spieren kan aansturen, waar ik voorheen niets mee kon. Hierdoor kan ik mijn lichaam blijven trainen en fit blijven. Maar ik verwacht Dankzij een pak uit de game-industrie loopt Reade flink voorop op het gebied van elektrostimulatie en revalidatie. Op de Overtoom in Amsterdam zijn onderzoeker Bob Koomen en dwarslaesie-revalidant Lars deze zogeheten TeslaSuit momenteel aan het uitproberen. En hun verwachtingen zijn bepaald niet bescheiden… vooral dat bepaalde lichaamsfuncties hersteld kunnen worden. We oefenen momenteel het strekken van mijn arm en een grijpbeweging van mijn hand. De software van het pak passen we aan op die bewegingen, zodat de stimulatie meebeweegt van aanzet tot afwikkeling. En daar voegen we dan nog ruggenmerg[1]stimulatie aan toe voor eventueel herstel.” Tot nu toe heerst in Nederland de opvatting dat als er binnen een jaar geen ontwikkeling is bij een dwarslaesie, de revalidant ‘er maar mee moet leren leven’. Lars: “Ik hoop dat ik samen met Bob en de TeslaSuit het tegendeel ga bewijzen

 

Meer informatie over TESLASUIT: Reade integreert ‘wetsuit met elektroden’ uit game industrie in revalidatieproces

Meer informatie over elektrostimulatie: Elektrostimulatie (reade.nl)

Meer informatie over TESLASUIT en ruggenmergstimulatie: TeslaSuit en ruggenmergstimulatie | Reade Foundation

24/09/2021
18:35

Anoniem

Bekijk alle

Op 23 juni 2018 werd de eerste Rapenburg Race in Leiden georganiseerd. De Rapenburg Race is een zwemwedstrijd van 800 meter door de bekendste gracht van Nederland. In 2018 werd geld ingezameld voor educatieve projecten voor vluchtelingenkinderen. De tweede editie werd georganiseerd op 21 september 2019. Deze opbrengst ging naar onderzoek om de kwaliteit van leven voor mensen met een dwarslaesie te verbeteren!